17 Νοε 2009

ΠΟΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ 2123/2009 Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ, ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΚΡΙΝΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΩΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ. ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΑ ΣΑΣ "ΒΥΖΑΙΝΟΥΝ" ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
1) ΚΑΤΑΧΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΟΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ 1,2 - 1,5 ΕΥΡΩ, ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ.
2) ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΝΑ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, 0,8 - 1 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ.
3) ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ, ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ή ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΕ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΝΩ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΚΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ. ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟ. ΑΝΑΓΚΑΣΤΕ ΤΙΣ ΤΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΣΥΜΟΡΦΩΘΟΥΝ, ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΑΣ, ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΜΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΥΤΑΙ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΕΝΑΛΝΤΙ, ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΩΡΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ, ΜΕ ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: