13 Νοε 2009

ΧΙΟΣ - ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ


ΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ, ΘΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. ΟΣΟΙ ΤΟ ΕΙΧΑΤΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΠΡΙΝ, ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΘΑΥΜΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΠΙΝΑΚΑ " Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ " ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ. Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΗΜΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ, ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ , ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ, ΕΜΑΘΕ ΤΟΤΕ Ο ΠΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΙΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΩΔΗ ΣΦΑΓΗ 58.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ. ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΟΦΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ.
ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΣΒΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ, ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ.
ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΡΓΟ, ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ, ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΦΙΛΟΣ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, Η ΚΥΡΙΑ ΙΣΒΕΛΛΑ ΜΠΟΥΡΝΙΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΜΠΑΛΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ , ΣΤΟ ΟΣΜΑΝΙΕ ΤΖΑΜΙ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΘΕΙ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΟΤΙ ΧΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΞΥΝΕΙ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΛΑΟΥΣ!
ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ!
ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ!
ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΤΗ ΣΦΑΓΗ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ! ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ "ΙΣΤΟΡΙΑ", ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ, ΠΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΛΥΚΟ ΠΡΟΒΑΤΟ! ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ.
ΔΕΝ ΕΜΑΘΑ, ΑΝ ΣΤΙΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΤΑΝ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ (ΤΟ 1912), ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΑΥΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΟΥΝ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΣΧΟΛΙΟΥ. ΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕ ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ! ΚΑΝΤΕ ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕΤΕ. ΤΟΣΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΤΟΣΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΤΟΣΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ! ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ! ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ! ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, ΣΜΥΡΝΗ, ΚΥΠΡΟ, ΙΜΙΑ.
ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ! ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ, ΑΥΤΟΙ, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΒΗΜΑ! ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΞΗΡΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΑΙ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ, ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!
ΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ. ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΒΗΜΑΤΑ.
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ. ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.
ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΤΕ ΤΟΥΣ!
ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΨΥΧΗ!
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ( ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ), ΑΠΛΑ ΛΥΠΟΜΑΣΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: