15 Οκτ 2009

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ.


ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ, ΣΤΟ ΧΕΛΜΟ, ( ΑΠΟ ΑΚΡΑΤΑ 28 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΖΑΡΟΥΧΛΑ, ( ΑΛΛΑ 11 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ), ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ, ΑΠΟ ΕΛΑΤΑ, ΟΞΙΕΣ, ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ, ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ, ΚΑΙ ΠΕΥΚΑ, ΜΕ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ΟΤΑΝ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΑ ΑΦΘΟΝΑ ΠΕΣΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ, ΣΤΗ ΖΑΡΟΥΧΛΑ ΑΚΟΥΣΑ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ, ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΤΙΜΑ, ΑΛΛΑ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ!
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΤΟΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΑΘΑ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΞΙΣΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ, ΟΠΩΣ ΜΥΓΔΑΛΑ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ, ΚΑΣΤΑΝΑ, ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
( ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ), ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΟΣΠΟΡΟΙ, ΚΑΡΥΔΙΑ
! Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΚΑΙ Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ, ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΜΕ ΡΑΝΤΙΣΜΑΤΑ, ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ, ΟΤΑΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ. 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΕΧΟΥΝ 370 ΘΕΡΜΙΔΕΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΘΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ, ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ 5 ΚΑΣΤΑΝΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ , ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥΣ, ΒΡΑΣΤΑ Ή ΨΗΤΑ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΣΙΠΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ Ή ΝΑ ΠΙΕΙ ΜΙΑ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ;
ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ, ΣΕ 490 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΠΤΑ ( 7 ) ΜΟΝΟΝ ΚΑΡΥΔΙΑ ( ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ 170 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ), ΕΔΕΙΞΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗΣ! ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΥΓΔΑΛΑ
( 15 ), Ή ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ. ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΛΙΓΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΛΑΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΑ ΜΕ ΤΑ Ω3ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ.
ΤΑ ΕΛΑΙΑ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΑΝ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ!
ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΣΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΛΙΓΟΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟΙ! ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΟΛΥΚΑΙΡΙΣΟΥΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ! ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟΙ. ΑΝ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ, ΦΤΥΣΤΕΤΟ ΑΜΕΣΩΣ!
ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΦΡΕΣΚΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ.
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΕΒΑΙΑ, ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΦΡΕΣΚΟΥΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ. ΕΠΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΣΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΣΧΗΜΑ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΧΥΝΕΤΕ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΟΒΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΠΙΟ ΠΕΡΑ, ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: