17 Ιουν 2009

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ( ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ) ΝΟΜΟΣ 1405 /1983


ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΠΟΥ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ( ΝΟΜΟΣ 1405 ΦΕΚ 180 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ 13/12/ 1983 ) .
ΟΣΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΕΞΕΛΘΕΤΕ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΡΑ Ή ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ 1405/1983
Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΑΦΟΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΧΡΙ 31/12/1982.
ΤΟΝ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΞΑΝΑ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ ΑΓΝΟΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΣΑΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΜΑ, ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ, ΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ:
1) ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟ 1405 ΤΟΥ 1983 ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
2) ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, (ΚΑΝΙΓΓΟΣ ΑΡ. 29 ),
3) Ή ΤΗΣ 10ης Δ/ΝΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ν.Π.Δ.Δ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ Ν.Δ 2592/53, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, ΟΛΠ, Κ.Λ.Π, ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΥΤΩΝ.
4) Η ΤΗΣ 11ης Δ/ΝΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΕΙΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ, ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ:
1) Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΤΗ, ΜΗΝΕΣ, ΜΕΡΕΣ.
2) ΤΟ ΠΟΣΟ ( 7% ΕΠΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ), ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ Ή ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΟΣΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ.
3) ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ( ΦΟΡΕΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ.
Η ΠΡΑΞΗ ΟΤΑΝ ΒΓΕΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΝΟΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ:
1) ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΧΕΘΗΚΕ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
2) ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ.
3) ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗ.
4) ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗ.
5) ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ 7% ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΟ, ΟΣΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ.
6) ΝΑ ΕΧΕΙ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:
1) ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ Ή ΑΠΟΛΥΣΗΣΛΟΓΩ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ Ή ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
2) ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΛΟΓΩ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
3) ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΘΕΣΗΣ , Ή ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΕΙΚΟΣΑΕΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
4) ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΄Η ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ, ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: ( ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ )
1) ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ( ΒΛΕΠΕ ΠΕΡΑΠΑΝΩ).
2) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ( ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ Κ.Τ.Λ) ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ή Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ, Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΑΚΡΙΒΗΣ ΧΡΟΝΟΣ, ΣΕ ΕΤΗ, ΜΗΝΕΣ, ΜΕΡΕΣ, ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ.
3) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ.
4) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΠΟΥ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ.
5) ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ 7%.
6) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΟΥΤΕ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΦΟΡΕΑ, Η ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΤΑΒΟΛΗ.
ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ:
1) ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΥ ΦΟΡΕΑ.
2) ΠΙΣΤΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ( ΙΚΑ, ΤΕΒΕ,ΤΣΑ, ΚΤΛ.)
3) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΟΥΤΕ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΦΟΡΕΑ Ή ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗ.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 1405/1983, ΔΙΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΑΡΚΕΙ ΓΙΑΥΤΟ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/1/1983, ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΙΝ. ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑΣ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΛΟ. ΓΙΑ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ 28 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 1983 ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΣ Π.Ε ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 1350 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ ΣΥΝΤΑΞΗ. ΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 1983 ΠΕΡΙΠΟΥ 1000 ΕΥΡΩ. Η ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΤΟΥ 7% ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΕΝΤΕ - ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗΘΕΙ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΤΕ. ΣΑΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΕΧΕΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1983.
ΨΑΞΤΕΤΟ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι δημοσιος υπαλληλος Δασολόγος έχω 26 χρονια υπηρεσίας Διορίστηκα την 1-8-1985 και αναγνώρησα προύπηρεσια σαν εργατρια στο δημόσιο με ενσημα του ΙΚΑ μεταξύ αυτών είναι και 30 μεροκάματα απο 1-8-1982 εως 31-8-1982 Η προϋπηρεσία μου ξεκινάει απο 11-5 1984 (μαζί με τα αναγνωρισμένα στο δημόσιο) σε ποια κατηγορία ανηκω σε αυτούς πριν το 1983 η μετά

Dionusios Langousis είπε...

προφανως στους πριν του 83 ειμαι και γω παρομια περιπτωση